Távhő- szolgáltatás Napja

2019. 04. 23.

Távhővel a tisztább levegőért

 

 

Távhővel a tisztább levegőért

 

A távhőszolgáltatásé volt a főszerep április 12-én Kecskeméten. A Távhőszolgáltatás Napján az immár hagyományos szakmai konferencia mellett a gyerekprogramok sokasága várta az ifjú generáció tagjait, akik egy levegőminőséget vizsgáló, különleges mobil mérőállomást is megtekinthettek a Hírös Agóra Kulturális Központ előtti téren.


A programsorozat kiemelt eseménye volt a TÁVHŐVEL A TISZTÁBB LEVEGŐÉRT címmel meghirdetett szakmai fórum, amelyet Falu György önkormányzati képviselő, Kecskemét Megyei Jogú Város Fejlesztési, Környezetvédelmi és Agrár Bizottságának elnöke nyitott meg.


- A TERMOSTAR Kft. története sikertörténet, és ezt nem csak az elmúlt évekre és a jelenre, de – ismerve a társaság fejlesztési stratégiáját - az elkövetkező időszakra is érvényesnek tekinthetjük – mondta köszöntő beszédében Falu György hozzátéve: a távhőszolgáltatás környezetbarát fűtési mód, ezért további elterjedése egész Kecskemét számára pozitív hatással jár. 


Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója előadásában kiemelte: a hatékonyság, gazdaságosság és ellátásbiztonság mellett a környezettudatos működés határozza meg a 40 ezer ember ellátásáról gondoskodó távhőszolgáltató értékrendjét. 


- A levegőminőség idén télen is visszatérő probléma volt városunkban – mondta az ügyvezető igazgató. - Ha fűtési szezonban összehasonlítjuk a kertvárosi részek levegőjét a Széchenyivároséval, a különbséget komoly műszerek nélkül is érzékelhetjük, mégpedig a lakótelep javára! Ennek oka, hogy míg a TERMOSTAR Kft. fűtőművei szigorú paramétereknek megfelelően, folyamatos ellenőrzés mellett üzemelnek, az egyéni fűtéssel rendelkező otthonokban nem minden esetben használnak megfelelő tüzelőanyagot. Társaságunk olyan beruházásokat valósít meg a következő időszakban, amelyeknek köszönhetően versenyképes áron, az egyéni igényeknek szerint, maximális biztonság mellett vehetik igénybe a fogyasztók a távhőszolgáltatást. Ennek köszönhetően bízunk benne, hogy a hírös városra is igaz lesz a ’távhős bölcsesség’: kétféle lakás van Kecskeméten, amelyik távfűtéses, és amelyik az lesz.

 

 

A szakmai fórum vendége volt Beliczay Erzsébet, az ismert környezetvédelmi szakember, aki előadásában nemzetközi példákkal mutatta be, hogy Európa szerte reneszánszát éli a távhő. Dániában például a lakások több mint 60 százaléka távfűtéses. Az ok egyszerű: a megújuló energiát hasznosító erőművek gazdaságosan és a hagyományos fűtési módoknál sokkal környezetkímélőbben és biztonságosabban működnek. Beliczay Erzsébet elmondta: a helytelen fűtés miatt a levegőbe kerülő szennyeződés nem csak betegségek okozója, de a gyerekek koncentráló képességét, s ennek eredményeképp tanulási eredményeiket is negatívan befolyásolja. A tét tehát óriási! 

 

A fórum záróelőadását Pék Gáspár, a TERMOSTAR Kft. főmérnöke tartotta, aki társaság fejlesztési stratégiája mellett részletesen beszélt a Kecskemét belvárosában végrehajtott távhő-fejlesztésről. Mint elmondta, a mintegy 300 millió forint költséggel, a metALCOM Zrt. kivitelezésében végrehajtott fejlesztés eredményeképp új fogyasztók – társasházak és intézmények – csatlakozhattak a távhőrendszerre. A munka 2018 októberében kezdődött meg, s alig több mint 2 és fél hónap alatt közel 1500 folyóméter hosszan történt meg a távhőhálózat rekonstrukciója és bővítése, valamint 6 hőközpont komplett kivitelezése.

 

 

Míg a Hírös Agóra konferenciatermében komoly előadások hangzottak el, az aula gyermekcsoportokkal telt meg a Távhőnapon. Az óvodás és iskolás korosztályt kreatív öko játszóház várta különböző kézműves foglalkozásokkal, energiatakarékos labirintussal, LEGO holdbázissal, interaktív erdei játékokkal. A kicsiket elvarázsoló, s egyúttal környezetvédelemre oktató foglalkozásokhoz a Kecskeméti Planetárium, az Ifjúsági Otthon és a KEFAG Zrt. szakemberei nyújtottak segítséget. 

 

A kis vizsla és az energiatakarékosság


Míg az óvodások egy fázós kis vizsla történetét rajzolhatták meg a TERMOSTAR Kft. által kiírt alkotói pályázatra, addig az iskolások azokat a szokásokat vehették számba, amelyeken a tiszta levegő megóvása érdekében változtatnunk kellene. A kreatív, nagy gonddal készített alkotásokat a nagyközönség is megtekinthette a Hírös Agórában nyílt kiállításon.


 

Díjazottak: 


Óvodás korosztály:

- Közönségdíjas:     Corvina Óvoda Forradalom Utcai Óvodája Cica csoport

- I. helyezett:           Corvina Óvoda Forradalom Utcai Óvodája Pillangó csoport

- II. helyezett:          Corvina Óvoda Ifjúság Úti Óvodája Süni csoport

- III. helyezett:         Kálmán Lajos Óvoda Egyetértés Utcai Óvodája Nyuszi csoport   

      

Iskolás korosztály: 

I. helyezett (megosztva)

Kecskeméti Református Általános Iskola, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola

 

 

TerMorzsi kapta a legtöbb szavazatot!
 

Idén először online szavazás kapcsolódott a Távhőszolgáltatás Napjához.
 
A voksolás tétje nem kisebb volt, mint a TERMOSTAR Kft. kabalafigurájának elnevezése. A „keresztszülők” azokra a név-ötletekre szavazhattak a HIROS.hu hírportálon, amelyeket a „KUTYAKALAND – Rajzold le és nevezd el!” alkotói pályázatunk résztvevői küldtek be.
 
A legtöbb voksot – toronymagasan - TerMorzsi kapta, így társaságunk kabalája 2019. április 12-e óta erre a névre hallgat!

 
Köszönjük, hogy ilyen sokan bekapcsolódtak a szavazásba!

 


Elkezdődött a belvárosi távhő- rendszer fejlesztése

2018. 09. 25.

Az új fogyasztók távhőrendszerre csatlakozását és a rendszer korszerűsítését célzó KEHOP 5.3.1. pályázat első ütemének keretében megkezdődött a TERMOSTAR Kft. belvárosi távhőrendszerének fejlesztése.

A beruházással kapcsolatos kérdésekkel hívja infóvonalunkat: 06 / 80 / 205-223

teljes hír »

Téli rezsi- csökkentés

2018. 03. 20.

 

a Kormány 39/2018. (III.12) Korm. rendeletének végrehajtásáról a fűtési célú távhőszolgáltatást igénybe vevő lakossági felhasználók részére biztosított téli rezsicsökkentésről

 

teljes hír »

2017 évi pályázatok

2017. 12. 18.

Információk a 2017. évi pályázatokról

 

teljes hír »

termostar

2016. 06. 16.

A megújuló hőforrás

teljes hír »